Att hantera en motgång- del 2
I det tidigare inlägget gick jag igenom de två första stegen för att hantera motgång. Du kan läsa mer om det i det här blogginlägget.
Steg tre: Utvärdering
Utvärdering kommer först lite senare. Då kan du se vad som varit nyttigt i det du varit med om. Även om du bara lärde dig vad du INTE ska göra igen.
Måste man lära sig något jämt då?
Det är ju möjligt att man går miste om något utan att man själv aktivt gör något. Men då tror jag ändå man måste gå igenom steg ett och steg två ordentligt och analysera vad som hänt. Utvärderingen är då att just det där kan hända och vad kan man då göra för att skydda sig mot att det händer igen? Kan man göra något eller räcker det med att man är medveten om riskerna?
Steg tre kommer oftast när du fått mer perspektiv på vad som hänt. När du har gått igenom alla positiva känslor och jobbat igenom de negativa, förlusten, och har hittat en väg framåt.
Steg fyra: Kreativ action
Vi drivs som tidigare nämnts av olika drivkrafter. En del vill inte misslyckas, andra vill lyckas till varje pris men tar inte åt sig av misslyckande, andra vill ha revansch med mera.
Men efter att du har gått igenom det som hände förra gången och fått lite distans till det, så kan du börja smida nya planer baserat på vad du lärt dig. Du har slickat dina sår, du är bättre rustad för en ny plan, du är smartare, vassare och mer känslomässigt redo. Nu har du kanske till och med en bättre version av din tidigare plan?
Hur lång tid tar det då?
Hur länge de här stegen tar beror på vad du går igenom. Hjärtesorg tar nog längre än en besvikelse på jobbet tex. Men processerna är det samma:
– Definiera ditt begär, din drivkraft
– Analysera vad det var som var viktigast för dig och hur förlusten påverkar dig mest.
– Gör en ny plan baserat på det du lärt dig.
– Go go go!
En önskan att gå vidare vill sällan vara tyngd av det som varit. De som står och stampar i steg två, fortfarande traumatiserade av det som de varit med om, måste först reda ut det. Man inte ”släppa” något, utan man måste lägga ifrån sig det, fint ihopvikt, för att kunna gå vidare.
Så be inte någon att släppa något. Sätt dig istället ner och prata med personen om det som de sitter fast i. Eller kom och prata med mig så ger jag dig verktyg för att bearbeta det du behöver ta dig igenom.
Boka en samtalstid med mig