Faser av ett uppbrott

Under mitt äktenskaps sista år sa min frånskilda och omgifta väninna ibland till mig:
– Du kommer känna så här…Du kommer vilja göra så här…
när vi pratade om tiden runt en eventuell framtida skilsmässa.
– Nej då, jag kommer känna så här och göra så här! sa jag självsäkert, tänkte att jag…tja, jag är unik eller hur?
Det lustiga är att jag har velat göra och jag har känt precis det hon sade.

Lugnet i stormens öga
En del par slutar gräla när de har tagit beslutet att skiljas.
Andra slutar när de gett upp men inte pratat om det eller insett det än.
Att man slutar gräla är ett tecken på att man slutar försöka ena två viljor och intressen, man formar sin egen tillvaro självständig från sin partner. Är du i en relation där ni har slutat gräla kanske det är dags att fundera lite på hur ni har det, men du som ha tagit ett beslut att skiljas kan njuta av lugnet.
I den här fasen kan man bli bakvänt nykär i sin partner och kan frestas att ligga med varandra. Jag antar det har med känslan av frihet och avslut att göra. Nu jobbar ni återigen mot ett gemensamt mål, även om målet innebär en separation.
Jag skulle rekommendera att ni sätter er ner när ni befinner er i den här fasen och gör upp om det praktiska när ni just då har som mest goodwill.

Friheten
Lite kort kan man beskriva den här fasen så här:
Ni har bestämt er. Du blir yr i mössan av all frihet, lättnaden över att kunna röra dig framåt. Världen är full av människor du kan ligga med, flörta med. Folk får ge dig bekräftelse som du saknat och du kan möta den precis hur du vill.

Längtan
Längtan efter att vara i ett fungerade förhållande eller ha någon annan slags relation. Man är fortfarande lite yr i mössan av all frihet, självförtroendet är boostat av bekräftelse från flörtar, det gås på date, man tycker man är öppen för att välkomna någon annan i sitt liv. Risken är dock att man lever kvar i minnet av sitt äktenskaps rutin och glömt hur trevande det är att fördjupa en relation. En del söker direkt det bekväma mönstret och tilliten man får först efter en längre tid tillsammans. Man leder med beteendet istället för känslorna, dvs förutsätter att någons beteende speglar samma känslor som man själv har eller ens ex hade vid ett visst agerande. Men det är först när vi lär känna någon som vi förstår hur hen kopplar känsla-beteende och vad hen värderar. Hoppar man stadier riskerar man att bli besviken och hamna i en bitter: ”Alla kvinnor/män är si och så”-diskurs. Jag vill påstå att mycket av den besvikelsen grundar sig i att man har haft förutfattade meningar om någon annans beteende.


En skilsmässa beror på att två personer vill olika saker så det är inte helt otänkbart att du vill eller behöver upptäcka nya vanor. Innan du hittat vad som fungerar för dig kan det vara skönt att inte behöva anpassa dig till någon annan direkt efter separationen. Men det kan absolut vara så att du hittar en riktigt bra match som boostar den du vill vara nu. Vilket som gäller för dig märker du när du börjar välkomna någon annan in i ditt liv igen.

Sorgen
Sorgen är nog det som man inte alls är beredd på. Sorgen handlar inte om att man inte vill skiljas utan att man tappar ett vittne till de åren man delat, saker som bara den personen förstår. Sorgen kan golva dig totalt och jag tror den alltid kommer finnas där. Låt den få ta sin tid. Gråt, sörj, minns fina saker- förhoppningsvis var inte hela ert äktenskap dåligt utan hade fina stunder också.

Tröttheten
Det går åt enormt mycket energi för att komma fram till ett beslut. Oavsett om man har gått i terapi eller inte pratat så mycket om processen så har den funnits där hos dig/er, både känslomässigt och intellektuellt. Det är inte underligt om du, när det mesta är över, överväldigas av en enorm trötthet. Den här kan komma mycket senare, när du har landat i allting nytt, kanske så sent som sex månader efteråt. Alternativt kan du helt plötsligt märka att du går på sparlåga. Men var beredd på att något händer och ha en plan redo.
Kan man åka på smekmånad så kan man unna sig en skilsmässoresa!

Lättnaden
När man inte längre behöver få med sig en motsträvig eller ointresserad person på sina ideer utan bara kan verkställa, så blir ju allting mycket roligare. Om mycket energi går åt att tjata, lirka, föreslå och sen ändå göra det mesta själv, då har ju en del av glädjen runt allt försvunnit. Mot slutet av en relation gör sådana här saker det tydligt att man slutat vara ett par, ett team. Det är vid sådana tillfällen man plötsligt märker avsaknaden av allt det negativa som drog ner en.

Medvetenhet och acceptans av vad man känner underlättar enormt. De flesta går igenom ett eller flera stadier som jag beskrivit. Om inte i precis den ordningen jag skrev dem och inte alla lika intensivt, så någon variant av dem.

När ni är i olika faser
Problem kan det bli när du och ditt ex befinner er i olika faser och ni inte längre har varandra som närmaste person. När han vill sörja och du njuter av att ligga med någon ny. När han sticker iväg på en återhämtningsresa och du plötsligt känner dig sviken för du är i fasen där du är lite separationskär i honom.
Därför kan det vara bra att komma på parterapi i er uppbrytningsfas för att det ska bli så fint avslut som möjligt och en bra början på det nya.