Vad är förklimakteriet?

Klimakteriet är en omvälvande period i en kvinnas liv, fylld av känslomässiga och fysiska förändringar. Även om mycket uppmärksamhet läggs på vallningar, viktökning och hormonella obalanser, är det lika viktigt att fokusera på mental hälsa under det som kallas förklimakteriet.

Psykiska symtom kan förekomma före fysiska symtom på förklimakteriet. Vi vet att det finns en inverkan på signalsubstanserna i det centrala nervsystemet år innan blodprover upptäcker hormonella förändringar i klimakteriet.

Förklimakteriet kan börja när som helst från 30-årsåldern men de flesta börjar uppleva symptom i 40-årsåldern. Jag tycker det är farligt att man tror att man måste uppleva nattsvettningar, vallningar och utebliven mens för att vara i klimakteriet. Det händer massa saker i kroppen och knoppen före det, som verkligen kan ställa till det för dig om du inte är medveten om dom. Här är några exempel:

1. Humörförändringar kan kännas som PMS.
Studier har visat att ungefär hälften av alla kvinnor har humörsymtom under för-klimakteriet som liknar PMS. Du kan känna dig irriterad, ha låg energi, vara gråtfärdig och lynnig eller ha svårt att koncentrera dig.
Till skillnad från PMS kan symtomen komma ibland utan samband med din menstruationscykel. Symtom kan förekomma i åratal utan mönster. Denna typ av humörförändring är känd som förklimakteriell humörinstabilitet.

    2. Depression är vanligt under förklimakteriet.
    De flesta studier är överens om att risken för depression ökar under klimakteriets övergång. Symtom på depression inkluderar att gråta mycket, känna sig hopplös eller värdelös, att känna sig avtrubbad och att tappa intresset för normala aktiviteter.
    I och med att hormonnivåerna börjar förändras har övergången till klimakteriet förknippats med nya depressionssymptom och faktisk diagnostiserad depression bland kvinnor utan sjukdomshistoria.


    3. Du kan plötsligt få ångest.

    Det finns få studier om ångest och förklimakteriet, men kvinnor rapporterar symtom på ångest. Ångest innebär ständig oro som kommer i vägen för ditt dagliga liv. Både depression och ångest kan göra det svårt att koncentrera sig, sova och ta hand om sig själv.

    4. Hormonella förändringar
    En av de tidiga indikationerna på östrogenbrist kan vara oregelbunden eller utebliven menstruation. Humörsvängningar och irritabilitet: Låga östrogennivåer kan påverka humöret och orsaka känslor av nedstämdhet, irritabilitet eller ångest.
    När östrogenproduktionen minskar kan slemhinnorna i underlivet och urinröret bli skörare, torrare och mindre elastiska. Du kan få besvär som klåda, sveda, smärta och smärta vid samlag.

    Ska det vara så här?
    Låter underbart, va? Det kan vara riktigt jobbigt eller så seglar man genom det. Som jag skrev i början så ska man inte tro att klimakteriet bara är fysiska symptom som börjar när man är runt 50 år. Mitt fokus ligger på att ge dig rätt verktyg att fatta kloka beslut, att leda dig genom svåra och jobbiga perioder i ditt liv och hjälpa dig må så bra du kan.