Att hantera en motgång- del 1
”Släpp det” har säkert någon uppmanat dig någon gång. Eller har du själv kanske sagt det till någon? Har du tänkt på vad det innebär egentligen? Att släppa en tanke eller en känsla är inte som att släppa en sak man håller i utan är en process i flera steg.
I fyra steg och två inlägg så går jag igenom processen att hantera besvikelse och förlust: Hur du tar dig igenom något och inte bara ”släpper” det.
Steg 1: Erkännande
När du vill ha något, en situation, en relation, ett ting, så upplever du en stark motivation. Du kan vara beredd att göra mycket och offra annat för att få det. Du kanske kompromissar med din vardag, du föreställer dig hur det skulle vara att ha det, du lever i framtiden när du har fått vad du önskar.
Den finns de som är bra på att gå upp i de positiva, motiverande känslorna. De som kan visualisera framgången, inte tänker så mycket på hur det blir om något inte går vägen.
Samtidigt så finns känslan och tanken på att inte få det man vill ha. Lite rädsla, lite oro. Det finns de som är mer försiktiga och känner starkare av de negativa känslorna runt att vilja nå ett måI. I den här gruppen finns en vilja att undvika känslan av besvikelse, genom att man inte vågar ta ut glädjen i förväg. De försöker hålla sig neutrala.
Vilken av dessa är du- optimisten eller den försiktiga?
Det är helt normalt att ha båda de här känslolägena på samma gång och de kan båda vara drivande i att uppnå det du vill ha. Antingen att du så gärna vill ha något eller att du till varje pris vill undvika besvikelse.
Om du nu ska processa något du förlorat (eller inte uppnått) så är det bra att gå tillbaka till stunden med förväntningar och glädje.
Känn dig inte dum för att du en gång känt på det sättet!
Det begäret är ju grunden och drivet för att du ska våga satsa på något igen.
Kan du definiera exakt hur begäret kändes? Fanns där hopp. Glädje. Förväntan. Lättnad. Stolthet.
Erkänn och känn hur mycket du ville ha det.
Steg två: Förlust
Förlust kan förlama oss så att vi tappar viljan att agera eller agerar på meningslösa, ineffektiva sätt. En av anledningarna till att vi tar tid att bearbeta är så att när vi agerar är vi inte förlamade av rädsla eller drivs av det frenetiska behovet av att göra något (vad som helst!) för att övertyga oss själva om att vi har en viss grad av kontroll. I de tidiga stadierna av förlust är det ibland bättre att bara göra det minsta för grundläggande överlevnad.
I steg två analyserar du förlusten. Kan du definiera vad de här känslorna består av? Hopplöshet. Sorg. Ilska. Förtvivlan. Förödmjukelse. Eller annat?
Anledningen till att jag ber dig definiera båda situationernas känslor är för att de består av så många olika nyanser. Genom att du går igenom allt du känner så kan du förstå vad som spelade mest roll. Och kan du se vad som var viktigast, så är det lättare att hantera just det och gå vidare.
Gå igenom det som hänt, antingen med en vän eller på egen hand. Skriv ner eller bara tänk igenom det. Vem sade vad, vem bar ansvar för vilken del, vad gjorde du, vad gjorde andra, och så vidare.
Prata med någon om det som hänt
Jag rekommenderar att du pratar med någon, eftersom den personens perspektiv kan påverka ditt eget perspektiv. Är du någon som lätt tar på sig allt ansvar, kan det vara hjälpsamt att någon annan påpekar att det som hände i den aktuella situationen inte alls var ditt ansvar, tex. Eller så kan din samtalspartner bekräfta att du gjort allt du kunde. Eller så kan personen bara hålla med att du gjort något dumt. För ska vi vara ärliga kan vi ju faktiskt förlora saker för att vi gjort något fel. Det ger oss inte mindre rätt att sörja och processa det som hänt, även om det finns med känslor av skam eller bara att man tycker något är pinsamt.
Den som ältar är fast i steg två
Det är inte alla som är bra på problemlösning och kan organisera sina känslor och tankar. Den som ältar eller är bitter om något har kört fast i steg två. Därför rekommenderar jag att du skriver ner alla känslor som är inblandade, för om det har hänt något som skadat till din tilltro, måste du jobba på att bygga upp den igen. Har ditt ego fått en smäll måste du göra något annat. Men utan att tydliggöra allt du känner är det svårt att se vad som dröjer sig kvar.
Vill du ha hjälp att sortera dina tankar? Boka en samtalstid med mig